Budynek mieszkalny, Wołów

Budynki mieszkalne

Miejsce: Polska, Wołów
Inwestor: Seda Zielone Osiedle Sp. z. o.o
Data: 2021
Status: w trakcie opracowania

Ideą projektu było stworzenie budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, który, mimo skali, jest przyjazny dla użytkowników. Struktura obiektu została podzielona na mniejsze części. Zabieg ten pozwala wizualnie rozbić bryłę oraz złagodzić jej wielkość. Tym samym elewacja zyskała interesującą strukturę. Dwuspadowe dachy, których kalenice zostały ustawione naprzemiennie, skierowane są raz ścianą szczytową, a raz ścianą z okapem w stronę podwórza. Budynki połączone są ze sobą niższymi częściami z płaskimi dachami, które przeznaczone są na prywatne tarasy dla mieszkańców. 

Kompleks zlokalizowany jest w zielonej enklawie. Od podwórza znajdują się przestrzenie rekreacji dla wszystkich mieszkańców: miejsca do siedzenia, hamaki, ogródki warzywne oraz elementy placu zabaw dla dzieci. Z tyłu budynku mieszkania w parterze posiadają prywatne ogródki. Architektura oraz ogrody wzajemnie się uzupełniają, tworząc integracyjny charakter tego miejsca, oraz wspierając aktywności mieszkańców.