Development around the Zodiak pavilion, Warsaw

The idea of ​​developing the square was to introduce an educational element in the designed floor slab. The square is located in front of the architecture pavilion and shows the variety of materials used in architecture and their changes throughout the ages. The experience of elements representing a given architectural style or a breakthrough in architecture creates a beautiful, innovative pattern on the floor and high-quality public space. The floor is divided into stripes, each of them showing an important period in the history of architecture. Patterns have been freely interpreted to create a symbol of a given epoch. There are prehistory belts at the entrance. Moving on, we pass the Renaissance, Baroque, Secession and modernism, reaching the present. The last strips, symbolizing the future, remain empty. It is a place that will someday be completed.

Information
Place: Poland, Warsaw
Investor: SARP Warsaw
Date: 2015
Status: competition project
Authors: Marcin Kitala
01

All materials are reflected in the white concrete floor in such a way that they have left their mark in the history of architecture, art or construction. The square has the character of an architectural model – very clean and transparent. Materials designed as reliefs give you an unparalleled, personalized look. Feeling architecture here has a completely new value. The prints on the floor move other senses and give expression to beauty. We want to introduce this beauty into a neglected and forgotten space. Patterns imitate stone, wood, grass, ornament, column etc.

The area was designed by lowering the area in the central part of the square. The hollow of the square creates a kind of audience and a place to rest or contemplate its form. The square has an educational function.

The basin surrounded by glass balustrades was designed on the axis of the Zodiak pavilion. Moving on to our modern times, we find ourselves in the parish plant, which has a strong influence on the creation of present and future architectural thought – but remembering about the priceless elements of the past.

Single black seats add consistency and contrast. Users spending time here may find themselves in ‘other eras’ sitting side by side. The square is poured into a narrow passage on the north side, where the stripes take an abstract form.

02 03 AKSONOMETRIA_5