Schronisko górskie na Lubaniu

„W kraju pogarbionym wysokiemi górami, podzielonym jałowemi graniami, zrytym przez głębokie jary, człowiek nie może tak swobodnie się budować i rozpościerać, jak na równinie.” Władysław Matlakowski

Główną ideą projektu nowego schroniska było znalezienie wspólnych cech tradycyjnej architektury górskiej oraz architektury współczesnej. Przesadzisty, rozrzeźbiony dach płynnie przechodzący w elewację, masywna bryła, to niektóre cechy, których analogie z łatwością można odnaleźć w istniejących schroniskach PTTK. Intencją projektu było wykreowanie wokół oraz wewnątrz budynku wyjątkowego klimatu charakterystycznego dla architektury, które powstaje w trudnych warunkach górskich. Schronisko, zbudowane z lokalnego materiału naturalnie staje się częścią miejsca w którym powstanie.

Informacje
Miejsce: Polska, Lubań
Inwestor: PTTK oraz SARP
Data: 2020
Status: konkurs architektoniczny
schronisko_wiz 6

„Na niektórych domach proporcye tak szczęśliwie są zachowane, że rozłożysty, odgięty u dołu, a smukły dach, wygląda jak kokosz, okrywająca pisklęta.” Władysław Matlakowski

Bryła została zaprojektowana w ten sposób, aby delikatnie nawiązywać do otaczającego krajobrazu i drzew. Schronisko ma zwartą bryłę, na rzucie prostokąta, jest podpiwniczone, z 3 kondygnacjami naziemnymi, pokryty dachem czterospadowym. Elewacja budynku została podzielona na trzy główne części oraz wykonana w całości z lokalnego materiału – drewna. Wygląd schroniska, a w szczególności proporcje bryły, powtarzające się okapy, materiał wykończeniowy, regularne niewielkie okna nawiązują do tradycyjnej architektury schronisk górskich. Te cechy można spotkać w każdym paśmie Polskich gór, także Beskidu Sądeckiego. Przesadziste dachy z okapami od zawsze dawały wytchnienie w upalne i deszczowe dni. Okapy umożliwiają także łatwy spadek zalegającego na dachu śniegu, w naturalny sposób zacieniają okna, nie zasłaniając wnętrza.

schronisko_wiz 1

Schroniska górskie charakteryzują się surowością z zewnątrz oraz ciepłem wewnątrz, gdzie turyści mogą odpocząć po podróży. Wnętrze schroniska jest zaprojektowane z drewna w ciepłym, naturalnym odcieniu. Jest przyjazne, turyści mogą się tutaj czuć swobodnie. Drewno użyte w projekcie stwarza wysokiej jakości powietrze w budynku, poprawiające samopoczucie przyjezdnych. W przeciwieństwie do charakteru wnętrza, elewacja zewnętrza daje poczucie pewności, masywności budynku. Budynek pięknie prezentuje się o każdej porze roku, bez względu na ciężkie warunki górskie.

schronisko_wiz 7 schronisko_wiz 5 schronisko_wiz 2